In het Stress Reductie Programma (SRP) van HeartMath® leer je om stress en negatieve emoties te herkennen en positief te beïnvloeden. De kracht van hartcoherentie zit in:

 1. aandacht voor je hart,
 2. aandacht voor je ademhaling en
 3. het oproepen en doorleven van positieve emoties zoals bijvoorbeeld dankbaarheid en waardering

Door te werken aan deze drie punten gaat je hart regelmatiger kloppen. Dit zorgt voor afstemming tussen de verschillende systemen (hart, hersenen, zenuwstelsel en hormonen) in je lichaam. Het gevolg is dat er meer rust, balans, vitaliteit, levensvreugde en focus ontstaat.

Door je emoties positief te beïnvloeden gaan je gedachten als vanzelf volgen! Je gaat je doelen bereiken omdat je anders gaat kijken naar je problemen en krijgt ruimte voor creatieve en effectieve oplossingen. Met het doorlopen van het programma ontwikkel je stap voor stap nieuwe vaardigheden om je emotionele en intellectuele kwaliteiten in te zetten. Je leert weer op je intuïtie te vertrouwen, krijgt meer plezier en voldoening in wat je doet en je krijgt je gedrag en emoties onder controle.

 

Stress Reductie Programma: de methode

Je krijgt een persoonlijke coaching van 7 sessies van 1 uur in een periode verspreid over ongeveer twee maanden. De sessie omvat gesprekken (gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, acceptance and commitment therapy, positive psychology, mindfulness, energetische en ademoefeningen. Je gaat ervaren dat je je eigen energie kunt managen met directe feedback van het computerprogramma. Hierdoor krijg je inzicht wat stress met je lichaam, je emoties, je denkvermogen en je gedrag doet en je leert om dit positief te beïnvloeden. Je krijgt (schrijf)opdrachten mee en gaat zelf thuis oefenen om coherent te worden en weer in balans te komen. Hierdoor ga je je doelen steeds helderder krijgen en verwezenlijken. Hoe regelmatiger je oefent en coherentie een plaats geeft in je dagelijkse leven, des te krachtiger worden de resultaten.

Vooraf en na afloop van het Stress Reductie Programma vul je een gevalideerde stress-REM vragenlijst in. Die geeft aan wat je dagelijkse stemming, je houding en stress-gerelateerde symptomen zijn. Door de begin- en eindrapportage met elkaar te vergelijken krijg je inzicht over het effect van de coaching. Als je als particulier het programma volgt is dat niet verplicht, maar als het traject via je werkgever loopt, kan die er wel prijs op stellen.

Dit zijn de praktische resultaten van het Stress Reductie Programma:

 • meer energie en vitaliteit
 • minder stress en lagere bloeddruk
 • meer emotionele balans, beter luisteren, minder conflicten
 • beter slapen, minder moe
 • betere concentratie
 • minder angst, minder depressieve gevoelens
 • minder spierspanning, minder maagklachten

 

Wist je dat…

 • hartcoherentie sneller en effectiever werkt dan mindfulness en dat dit wetenschappelijk bewezen is?
 • hartcoherentie net zo effectief werkt als EMDR in traumaverwerking, met als voordeel dat je niet afhankelijk bent van een therapeut?
 • er een speciaal programma is voor emotioneel eten en voor slaapproblemen?
 • er een speciaal programma is voor kinderen (3-12) en pubers (12+) voor bijv. faalangst of examenstress?
 • hartcoherentie je sportprestaties kan verbeteren?
 • hartcoherentie effectief werkt in de begeleiding bij (welvaarts)ziekte’s die stressgerelateerd zijn?

 

Ervaringen in organisaties en bedrijfsleven

Hartcoherentietrainingen en Stress Reductie Programma’s worden in veel (internationale) bedrijven gegeven. Overal waar het programma wordt toegepast wordt de communicatie opener, wordt beter samengewerkt en stijgt het prestatieniveau. De deelnemers voelen zich meer gewaardeerd en verbonden met hun collega’s, klanten, cliënten en/of patiënten en hun gezondheid verbetert. Hierdoor wordt ziekteverzuim daadwerkelijk voorkomen. Door de Stress-REM voor en na het traject uit te voeren is het effect op het bedrijf ook inzichtelijk en meetbaar. De doelgroep is heel divers: bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, jeugdzorg, gezondheidszorg, de sportwereld en natuurlijk iedereen die persoonlijk gemotiveerd is. Een grip uit de bedrijven die enthousiast zijn: Unilever, Shell, Rabo, ABN-AMRO, Deloitte, Politie, RWS, NS, NUON, BP, PWC, Boeing, Admiraal de Ruyterziekenhuis etc.

Enthousiast geworden? Kijk op de website van HeartMath Benelux of neem contact met me op.)

‘A Change of Heart Changes Everything’
Doc Childre