Ieder kind komt op de wereld met een schat aan bijzondere eigenschappen en met wijsheid om ons iets te leren. Zo krijgt één op de vijf kinderen hooggevoeligheid (of HSP) bij de geboorte mee. HSP bij kinderen is niet bijzonder, hooggevoeligheid is maar één van de vele kenmerken die ieder kind zo uniek maken, waardoor er zelfs binnen een hooggevoelig karakter variatie is van timide en verlegen kinderen tot kinderen die altijd uitdaging nodig hebben.

Vraag je je af of je kind hooggevoelig is of hoe je HSP bij kinderen kan herkennen, kijk dan eens of je eigenschappen herkent in het lijstje hieronder.

Mijn kind:

 • merkt veel details en subtiliteiten op;
 • houdt niet zo van verandering en houdt van routine en voorspelbaarheid;
 • komt vaak verlegen en teruggetrokken over;
 • kan bij overprikkeling sterk reageren;
 • heeft toegang tot informatie die dikwijls niet via de zintuigen komt en voelt stemmingen van anderen goed aan;
 • heeft een rijke innerlijke belevingswereld, droomt, fantaseert en overweegt veel en graag;
 • denkt diep over de dingen na;
 • is zorgzaam en bewust, mits niet overprikkeld;
 • bereikt sneller de vermoeidheidsgrens;
 • stoort zich sneller aan lichamelijk ongemak;
 • is zich erg bewust van zichzelf en van de interactie met anderen;
 • is creatief en vindingrijk;
 • houdt van dieren en is graag in de natuur;
 • heeft al jong mystieke en/of religieuze interesses.

Herken je dit bij je kind? Doe dan ook de HSP zelftest.

Als je benieuwd bent hoe al die dagelijkse prikkels binnenkomen, kijk en luister dan eens naar onderstaand filmpje.

Wat nu?

Nu je de test hebt gedaan weet je dat je kind mogelijk hooggevoelig is. Hoe ga je hier dan mee om in het dagelijks leven en hoe begeleid je je kind het best in de ontwikkeling op weg naar volwassenheid? Wat moet je aanpassen thuis of op school? Hoe zorg je dat je intuïtief begaafd en gevoelig kind prettig in zijn/haar lijf zit in een wereld die snel, luidruchtig, prestatiegericht en vol van prikkels en uitdagingen is? En niet alleen jij als ouder hebt hiermee te maken, maar ook je gezinsleden, familie, verzorgenden, leerkrachten en anderen in je sociale omgeving.

HSP bij kinderen en jongeren

Jij als ouder en je kind worden op jullie eigen niveau gecoacht op theoretische en praktische kennis, maar jullie leren vooral om je bewust te worden van alle zintuigen en energieën (geuren, kleuren, geluiden, beelden, sfeer, sensaties), waardoor je kind zich beter in zijn/haar lichaam gaat voelen en beter zijn/haar grens kan bewaken op lichamelijk, mentaal en emotioneel gebied. Want lichaamsbewustzijn en zelfkennis zijn onontbeerlijk voor een gezonde ontwikkeling. Je krijgt praktische tips en lichamelijke oefeningen die je samen met je kind kunt doen. Je kind gaat leren om dit in elke situatie op te pakken om overprikkeling voor te zijn of te reduceren wanneer het over de tolerantiegrens is gegaan. Het fijne is dat je je als ouder ook veel beter en relaxter zult gaan voelen en weer op je eigen intuïtie gaat vertrouwen. Voorwaarden zijn dat het liefdevol en aanmoedigend is voor je kind, dat er tijd en rust wordt ingebouwd en dat er de juiste sfeer is, dat de communicatie open is en dat er duidelijke kaders aangegeven worden.

Als hooggevoelige, HSP-coach, moeder, verpleegkundige (niet meer praktiserend) en NLP-live coach en mag je bij mij rekenen op empathie en deskundigheid. De coaching is niet bedoeld voor psychische stoornissen.

Ouders

Confronteert je kind je met je eigen hooggevoeligheid? Of kom je er door je kind pas achter dat je zelf ook hooggevoelig bent?
Wil je je kind beter gaan begrijpen en helpen om zichzelf te zijn? Wil je advies over ouderschap of een gesprek van hart tot hart voor jezelf? Of geeft je kind zelf aan dat het niet lekker in zijn/haar lijf zit of tips nodig heeft om beter begrepen te worden? Misschien vind je het ook fijn om met andere ouders ervaringen uit te wisselen over het opvoeden van hooggevoelige kinderen. Regelmatig geeft Anja de Blaeij advies & coach workshops over HSP bij kinderen. Vul het contactformulier in als je interesse hebt.

Werk je als leerkracht, verzorgende, of in een andere functie met kinderen?

Heb je een vraag of advies nodig voor jezelf of misschien je team? Wil je meer weten over HSP bij kinderen? Neem dan contact op en we stemmen dan af welke manier het beste werkt: telefonisch, via e-mail, een bezoek op de werkplek, een consult, training of workshop voor jezelf of je team.

Missie

Hoe meer deze kinderen zich begrepen voelen en niet het verkeerde stempel opgedrukt krijgen, des te beter kunnen zij zich ontwikkelen zonder zich vreemd of anders te voelen, niet geloven in hun eigen stem, hun eigen mening, gevoelens, overtuigingen en intuïtie. Dat geeft hen de kans om op te groeien tot authentieke personen met een juist zelfbeeld. Hooggevoelige kinderen die hun gave van opmerkzaamheid, bedachtzaamheid en intuïtie  goed ontwikkeld hebben zijn het geweten voor de maatschappij van later!

Stimuleer je kinderen in hun diepste vreugden
en niet in hun oppervlakkige verlangens…
Hierdoor leren zij te luisteren naar hun eigen stem
in plaats van naar het lawaai van de massa.
William Martin